نحوه تمیز کردن تشک؛ چگونه بو، لک و آلرژن ها را از تشک پاک کنیم؟
چه راهکارهایی برای تمیز کردن تشک سراغ دارید؟ شما می خواهید منزلتان تا حد امکان تمیز و ایمن باشد و ما مطمئنیم که برای اینکه همه چیز را تمیز نگه دارید خیلی تلاش می کنید. با این حال، مهم نیست چقدر کف خانه و وسایل را گردگیری می کنید، می سایید و جارو می کشید. تقریبا همیشه غیر ممکن است که از شر ذرات گرد و خاک و آلرژن های خانه خلاص شوید.
تمیز نگه داشتن تشک کار واقعا سختی است چون در معرض بدترین چیزها قرار می گیرد: عرق، ریزش سلول های مرده پوست، مو، بزاق دهان، چربی پوست، خون، ادرار و دیگر مایعاتی که از بدن ترشح می شوند.
به همه اینها کرم گرد و غبار (نوعی حشره که در تشک خانه میکند)، آلرژن های مختلف، آلودگی داخل منزل و غیره را نیز اضافه کنید. پس تمیز کردن تشک می تواند به چیزی بیش از یک وظیفه چالش برانگیز تبدیل شود.
اهمیت تمیز کردن تشک
اهمیت تشک فقط در پولی که بابت خرید آن پرداخت کرده اید نیست، باید گفت که تشک در سالم نگه داشتن فرد چه از نظر فیزیکی و چه از نظر روانی نقش اساسی بازی می کند.
با این حال، خیلی از افراد از این واقعیت غفلت می کنند و حسی را که باید نسبت به تشک خود داشته باشند نشان نداده و هرگز به تمیز کردن آن توجه واقعی نمی کنند. اما همانطور که شما ملافه ها را به طور منظم و طبق برنامه می شویید، باید تشک را نیز نظافت کنید.
تمیز کردن تشک مخصوصا در محیط های مرطوب و بعد از برخاستن شما از رختخواب خیلی اهمیت دارد زیرا عرق و رطوبت نمی تواند به سرعت از روی سطح آن تبخیر شود.
چون با گذشت زمان رطوبت می تواند به داخل تشک نفوذ کرده و در نهایت منجر به رشد کپک، قارچ و باکتری های مختلف گردد که واقعا مضر است و خلاص شدن از شر آنها خیلی سخت می باشد.
همچنین اگر کودک یا حیوان خانگی دارید هم ممکن است اتفاق افتاده باشد که تشک شما لک شده و شما اصلا متوجه نشده باشید. پس لکه ها، آلرژن ها و بوها را چطور از روی تشک برطرف کنیم و آن را تمیز نگه داریم؟
ما در این راهنما، راه حل های مختلفی ارائه داده و بهترین روش ها را برای پاک کردن لکه ها و از بین بردن بوها و آلرژن ها از تشک خلاصه کرده ایم. مطالعه کنید و ببینید چطور می توان تشک را بدون آسیب رساندن به آن تمیز کرد.
هر چند وقت یک بار باید تشک را تمیز کرد؟
باید حداقل هر ۶ ماه یک بار تشک خود را تمیز کنید. اما اگر بیشتر وقت دارید، می توانید هر سه ماه یک بار آن را کاملا تمیز کنید.
حتی اگر تشکتان کاملا نو هست هم باید روتین پشت و رو کردن کردن، چرخاندن و گردگیری تشک را ظرف یک ماه اولیه استفاده از آن شروع کرده و هر ماه یک بار تکرار کنید تا جلوی نفوذ و تجمع غبار و حشرات را در تشک جدید گرفته و عمر مفید آن را افزایش دهید.
اگر تشکتان کمی کهنه تر است هم باید حداقل هر ۶ ماه یک بار آن را پشت و رو کرده و سر و ته کنید تا گرد و خاک آن بیرون بریزد و ساییدگی و کهنگی آن در همه جای تشک یکسان باشد.
علاوه بر آن، شما باید هر زمان که تشک را پشت و رو کرده و سر و ته می کنید، روی آن هم دستمال کشیده و گردگیری کنید. اگر امکان قرارگیری آن در معرض نور خورشید وجود دارد، باید این کار را حدودا هر دو ماه یک بار انجام دهید و اگر روی آن لک داشته باشد باید آن را فورا برطرف کنید تا جلوی ماندگار شدن آن را بگیرد.
روکش و ملافه تشک را در بیاورید
قبل از شروع تمیز کاری تشک باید ملافه ها و روکش آن را در آورده و شستشو کنید. به برچسب تولید کننده که روی آنها زده شده توجه کنید و دستورالعمل نحوه شستشو را ببینید و در صورتی که مجاز باشد از داغ ترین تنظیمات استفاده نمایید، چون گرما هر گونه کرم گرد و غباری را از بین می برد.
در صورت لزوم و برای برطرف کردن بوی اضافی و نرم تر کردن ملافه ها در هنگام شستشوی آنها از یک دوم پیمانه تا یک پیمانه سرکه استفاده کنید.
تشک را جارو برقی بکشید
وقتی لوازم رخت خواب را در آوردید، باید تشک را جارو برقی بکشید. حتما بالای تشک، بغل ها و زیر تخت را نیز جارو کنید. از اتصالات سری جارو برقی برای رسیدن سر جارو به تمام قسمت های تشک استفاده کنید.
تشک را بیرون ببرید
اگر هوا اجازه بدهد، می توانید برای اینکه تشک بوی تمیزی و تازگی بگیرد، آن را بیرون ببرید و در یک روز آفتابی آن را در معرض نور خورشید قرار دهید تا هوا بخورد.
آفتاب تمام باکتری های پنهان در تشک را از بین می برد. اجازه دهید تشک به مدت یک روز در آفتاب بماند و فراموش نکنید نصف این مدت که گذشت آن را زیر و رو کرده و در پایان روز آن را سر جای خودش برگردانید.
تمیز کردن تشک با ریختن جوش شیرین روی آن
اگر نمی توانید تشک را بیرون ببرید، در عوض می توانید جوش شیرین را روی کل سطح تشک بپاشید و بگذارید به مدت حداقل ۳۰ دقیقه یا بیشتر روی آن بماند و بعد آن را جارو برقی بکشید.
جوش شیرین هر گونه بویی را جذب می کند و باعث می شود تشک بوی تمیزی و تازگی بدهد. حتی می توانید جوش شیرین را با چند قطره روغن اسانس لوندر ترکیب کنید. این کار باعث می شود تشک بوی خیلی بهتری بگیرد و در هنگام خواب نیز به شما آرامش بدهد.
لکه ها را پاک کنید
در صورت وجود هر نوع لکه ای روی تشک، ابتدا باید قبل از انجام هر کدام از موارد بالا آن لکه را برطرف کنید. فقط قبل از کار روی ناحیه لک شده، تشک را جارو برقی بکشید تا هرگونه گرد و خاک و کثیفی موجود روی سطح برطرف شده و جلوی نفوذ عمیق تر آن به داخل تشک گرفته شود. هر چه سریعتر لکه گیری کنید، آسانتر نیز برطرف می شود.
چگونگی بر طرف کردن لکه ها از تشک
اگر متوجه هر نوع لکه ای روی تشک شدید، بهتر است در اسرع وقت آن را لکه گیری کرده و از ماندگار شدن آن جلوگیری نمایید.
اول از همه، باید مشخص کنید چه نوع لکه ای را می خواهید پاک کنید. یعنی ببینید لکه مورد نظر، لکه خون است، ادرار است، استفراغ است یا ترکیبی از این مایعات ترشح شده از بدن؟
اگر لکه تازه است، باید هر چه سریعتر و تا حد امکان، مایع به جا مانده را با دستمال جذب کرد تا از پخش شدن لکه جلوگیری شود. از مالیدن روی ناحیه لکه شده خودداری کنید چون با این کار فقط لکه پخش تر شده و بیشتر به داخل تشک نفوذ می کند.
هنگام لکه گیری تشک نباید آنقدری از مایعات تمیز کننده استفاده کنید که بافت تشک از مایع انباشته شود. این کار باعث رشد و گسترش کپک و سفیدک و صدمه به مواد داخل تشک می گردد.
اگر بخواهید لکه را طوری تمیز کنید که به نفع محیط زیست هم باشد، می توانید با محلول آب و سرکه روی تشک اسپری کرده و سپس روی آن جوش شیرین بپاشید. اجازه دهید جوش شیرین روی تشک شروع به کف کردن کند و سپس به مدت یک تا دو ساعت یک حوله تمیز و سفید روی آن قرار دهید. پس از گذشت این زمان، جوش شیرین باقی مانده را جارو برقی بکشید. با این کار براحتی می توانید یک اسپری لکه بر تشک خانگی تهیه کنید. برای تمیز کردن تشک از سفید کننده کلرین استفاده نکنید، چون ممکن است به پارچه تشک آسیب بزند.
نحوه تمیز کردن تشک از لکه خون
اگر روی تشک شما لکه خون افتاد، باید لکه را هر چه سریعتر پاک کنید.
برای پاک کردن لکه خون می توانید پراکسید هیدروژن ۳ درصد را مستقیم روی لکه بزنید. به این نکته توجه کنید که پراکسید هیدروژن ممکن است پارچه را سفید کند پس اول باید برچسب تولید کننده را بخوانید.
آن را روی لکه اسپری کرده و سپس در حالیکه پراکسید هیدروژن در حال کف کردن است، با یک حوله سفید تمیز روی محل فشار داده و مایع اضافی را بگیرید. محل لک را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه به حال خود بگذارید و پس از گذشت این مدت این فرآیند را با آب تمیز تکرار کنید. سپس با حوله تمیز آب را بکشید تا خشک شود. در صورت لزوم، مراحل تکرار شود.
همچنین می توانید برای پاک کردن لک تازه خون از محلول آب نمک یا مایع ظرفشویی هم استفاده کنید.
نحوه تمیز کردن لک ادرار و عرق از روی تشک
اگر بچه کوچک یا حیوان خانگی دارید، گاهی خیس شدن تشک غیر قابل اجتناب می شود. ادرار لکه های زرد رنگی را از خودش بر روی تشک باقی می گذارد. عرق هم به طور مشابه لکه های زرد رنگ تولید می کند. با گذشت زمان ممکن است رنگ تشک تغییر کرده و به خاطر عرق بوی ماندگی و ترشیدگی بگیرد. اگر امکان شستن تشک تخت نجس برایتان وجود ندارد، با این راهکار می توانید موفق به از بین بردن لک ادرار از روی تشک شوید.
اول از همه، باید مایع باقی مانده اضافی را با فشردن یک حوله سفید تمیز بگیرید. سپس باید یک محلول پاک کننده درست کنید. پراکسید هیدروژن ۳ درصد را با ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین و چند قطره مایع ظرفشویی مخلوط کرده و آن را تا حدی که جوش شیرین حل شود هم بزنید. سپس از یک بطری اسپری یا دستمال آغشته به محلول برای زدن این ترکیب به ناحیه لک شده استفاده کنید.
اجازه دهید محلول تا ۲۴ ساعت روی تشک بماند و سپس جوش شیرین باقی مانده را جارو برقی کشیده یا آن را با دستمال به طور کامل جمع کنید. پس از آن محل باید کاملا خشک شود. حتی می توانید از پنکه یا سشوار با باد سرد استفاده کنید تا این مراحل سریع تر انجام شوند.
در صورت باقی ماندن هر نوع بویی مخصوصا بوی ناشی از لک ادرار حیوان، می توانید این مراحل را تکرار کنید یا با یک پارچه آغشته به سرکه روی محل لک بزنید.
تمیز کردن لک استفراغ از روی تشک
اگر لازم است لکه استفراغ را پاک کنید می توانید یک ترکیب نصف به نصف محلول آب و سرکه سفید درست کنید. محلول را داخل یک بطری اسپری ریخته و روی ناحیه لک شده اسپری کنید. از یک حوله سفید تمیز برای گرفتن آب اضافی آن استفاده کنید.
این کار را تا زمانی که لکه از بین برود تکرار کنید. وقتی کارتان در این مرحله تمام شد، باید روی کل ناحیه مورد نظر جوش شیرین بپاشید. بگذارید حداقل به مدت یک ساعت بماند و سپس جوش شیرین را جارو برقی بکشید و اجازه دهید تشک در معرض هوا خشک شود. این کار کمک می کند از شر بوی تعفن استفراغ خلاص شوید.
تمیز کردن تشک از آلرژن ها
آیا می دانید که حدودا ۵۰ میلیون نفر در سراسر ایالات متحده از آلرژی رنج می برند؟ اگر با چشمان آبکی و بینی گرفته از خواب بر می خیزید، احتمال این وجود دارد که علایم شما در اثر تحریک مایت و دیگر حشرات ایجاد شده باشند.
جدا از لکه و بو، در داخل تشک چیزهایی به نام کرم گرد و خاک هم وجود دارند. از آنجایی که کرم های گرد و غبار و ساس ها میکروسکوپی هستند، ما نمی توانیم آنها را ببینیم یا احساسشان کنیم. اما آنها می توانند باعث بروز آسم و آلرژی در بعضی افراد مخصوصا کودکان شوند.
در واقع، در کل کک، کرم های گرد و غبار و ساس همراه با هاگ کپک، سفیدک، گرد و خاک و پرز حیوانات از جمله شایع ترین عوامل آسم و آلرژی های داخلی هستند. علاوه بر اینها کرم گرد و غبار می تواند روی طول عمر تشک هم اثر بگذارد.
از آنجایی که این انگل ها از پوست مرده ما تغذیه می کنند، نمی توانیم کاملا از شر آنها خلاص شویم. به طور متوسط، هر فرد روزانه حدود 5/1 گرم پوسته ریزی دارد که این مقدار، حدود یک میلیون کرم گرد و غبار را تغذیه می کند.